1 Aralık 2011

YÖK Katsayıyı Tamamen Kaldırdı

28 Şubat sürecinin uygulamalarından olan ve sırf İmam Hatipliler, İlahiyat Fakültesi dışında bir bölüm okuyamasın diye icat edilen ama tüm meslek liselileri, üniversiteye girişte geri bırakan katsayı uygulaması tamamen kaldırıldı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararın ayrıntısı şöyle:

 

YÖK Genel Kurulu'nda üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararlaştırıldı. YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararla, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının ''kaldırıldığı'' bildirildi.

 

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün (30.11.2011) toplandı. Halen devam eden toplantıdan sürpriz bir karar çıktı. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, toplantıda üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulaması ele alındı. Katsayı uygulamasının her aday için 0.12 olarak belirlendiği, sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayının fiilen kaldırılmış olduğu kaydedildi.

 

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ''Yükseköğretime Giriş'' maddesinde, ''Mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir'' hükmü yer alıyor.

 

Mevcut uygulamada, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu.

 

Toplantıda ayrıca, Rize Üniversitesi'nin adının, ''Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'' olarak değiştirilmesi de kararlaştırıldı.

 

Öte yandan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın görev süresi 10 Aralık 2011 tarihinde sona erecek.

 

Haber bu, Yusuf Ziya Hoca giderayak hayırlı bir işe imza attı. Katsayı zulmünü tamamen bitirdi. Daha önce katsayı ile ilgili çeşitli girişimler olmuş, YÖK tarafından alınan kararlar mahkeme kapsından dönmüştü.

 

Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

2 yorum:

  1. Aşağıdaki raporu katsayılarla ilgili detaylı bilgisi olan bir prof yayınladı SETA'da. Bu katsayı halloldu demek yanlış. Bu konudaki haberlere dikkat edelim. Bu hoca YÖK başkanı danışmanı idi. Tüm raporları vermesine rağmen çok kötü olmadık rütuşlar yapıldığı iddia ediliyor.
    http://www.setav.org/public/HaberDetay.aspx?Dil=tr&hid=98524&q=katsayi-uygulamasi

    YanıtlaSil
  2. Hakan Bey, sizin bahsettiğiniz rapordan anladığım kadarıyla, katsayı uygulamasının, eğitim sistemine olan etkilerinden bahsediliyor. Evet, 'tam bir adalet sağlamadığına' da değinilmiş. Bizim haberimiz ise tamamen, düz liseler, özel eğitim kurumları ve kolejler ile meslek liseleri (özellikle İHL) arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması ile alakalıdır. Keşke tam bir eşitlik olsa...
     
    Saygılar...

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.