23 Ocak 2009

Askıda Ekmek Hareketi

Bu hareketi bilmeyenler de vardır diye bu yazımda çok güzel bir hareketten bahsetmek istiyorum. Aslında herkes biliyor bile olsa gündemde kalması gereken bir hareket olduğuna inanıyorum ‘Askıda ekmek de nedir?’ diye soranlar olabilir. Hemen benim penceremden bakınca nasıl göründüğünü söyleyeyim: iyilik hareketlerinden sadece birisi. Ancak partisi yok, derneği-vakfı yok, kurucusu-yöneticisi yok. Tamamen sivil ve bireysel bir hareket… Sivil ve bireysel olmasına rağmen eğer suiistimal edilmezse tüm dünyayı sarma gibi bir gelişime açık olduğu da söylenebilir.

Askıda ekmek hareketinin özü şu: Siz bir fırına gidiyorsunuz. İhtiyacınız kadar ekmek alıp parasını ödüyorsunuz. Bunun yanında fırıncı abimize içinizden ne koparsa o kadar ekmek parası vererek ‘bunu veya bunları da askıya alın’ diyorsunuz. Fırıncı abimiz, askıya (yani panosuna) parası ödenen miktarda ekmeği not ediyor. Sonra ekmek almaya bile parası olmayan veya çok zor şartlarda yaşayan bir kardeşimiz gelerek ‘askıda ekmek var mı?’ diye fırıncı abimize soruyor ve ekmeğini alarak geçici mutluluğuyla nerede barınıyorsa oranın yolunu tutarak -en azından- karnını doyuruyor. Bu hareketin birçok fırında kökleşerek devam ettiğini duymak benim için sevindirici oldu. En önemlisi de denize atılan bir taşın oluşturduğu dalga halkaları gibi her geçen gün yayılıyor.

Ne dersiniz? Osmanlıdaki “sadaka taşları” gibi çok güzel bir gelenek mi başlıyor? Keşke (inşallah) dünya genelinde, bir ekmeğe bile muhtaç olan tüm insanlarımızın da asgari geçim şartlarına ulaştığını görebilsek! Kapitalist bir dünyada böyle bir şeyin gerçekleşebileceğini ummak bir ütopya da olsa hiçbir şeyden umudumuzu kesemeyiz.

Türkiye’de, fukara için fırına bırakılan (askıya alınan) ekmek parasına göz koyacak fırıncı veya fırıncı abimiz tarafından fukara için askıya alınan ekmeğe tamah edecek insan olabileceğini sanmıyorum. Buna rağmen şunu da belirtmek istiyorum: Kanaatim odur ki, gerek fırıncı abilerimiz gerekse ekmek almak isteyen insanlar tarafından suiistimal edilmezse bu hareket çok güzel, çok hoş sonuçlar alınabilir.

Belki gün gelir, bu hareket tüm fırınlara yayılır. Aslında herkes, bu tür fırınlardan ekmek alıp gücünün yettiğince askıya da ekmek bıraksa ve bu hareketi bilmeyen fırıncı abilerimize de tavsiye etse onları teşvik etse bu hareket daha hızlı yayılacak gibime geliyor.

Lütfen siz de elinizden geldiğince bu harekete katkıda bulunun. Çünkü bu, her şeyin maddiyata indirgendiği bir dünyada, açlığın yol açtığı sefilliklerin ortadan kaldırılması için çok önemlidir.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

5 yorum:

  1. Askıda Kahve diye bir şey hatırlıyorum, sanırım İtalya dolaylarındandı. Yine internette ilişmişti gözüme. Benzeri bir hareket olmuş bu da.

    Bir yerlerde birilerini düşünen insanların varlığını bilmek güzel.

    Kolaylıklar

    srbstnsrlr

    YanıtlaSil
  2. > Ümidim,

    İtalyanlar böyle bir şey yapıyorlarsa kesin bizim sadaka taşlarından etkilenmişlerdir.

    YanıtlaSil
  3. Bunu yani duymuş oldum. Birşeyler yapmaya çalışmak huzur verici...
    İstedğiniz şeyi gündeminize taşıyor olduğunuza bakınca yazar olasım geldi:)

    YanıtlaSil
  4. > Yaren, teşekkür ederim ve sizi, kendi blogunuzu açmış olarak görmek istediğimi belirtmek isterim. Şimdiden kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun...
    Açamıyorum çünkü birşey belirtmek istesemde dört beş cümlede takılı kalıyor. Herbiri sana eseri olan bu cümleleri sergilemek olmaz:))))
    Konunuzu dağıtmıyayım, yorum olarak katılmak yetsin şimdilik bu fikir askıda kalsın.
    Teşekür ederim...

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.