2 Mayıs 2011

Usame Bin Ladin Öldürüldü

ABD Başkanı Barak Obama, flaş bir açıklama yaparak Usame Bin Ladin’in öldürüldüğünü duyurdu. Haberlere göre, Ladin aslında geçen hafta bir kara operasyonu ile Pakistan’da öldürülmüş.


 


Sanırım ABD, kimi öldürdüğünden tam olarak emin olamadığı için açıklamayı bir hafta geç yapmış. Yapılan açıklamaya göre Ladin ve beraberindeki 5 kişi öldürüldü ve cesedi de Amerikalıların elinde. Öldürülenler arasında Ladin’in oğlunun da olduğu tahmin ediliyor.


 


Yazının buraya kadarki kısmı bir haberden ibaret… Bu ölümle birlikte, dünya kamuoyunu, yeniden alevlenecek bir tartışma bekliyor: Usame Bin Ladin tam olarak kimdir ve dünya konjonktüründeki yeri nedir? Bu soru yeniden gündeme gelecek.


 


Ladin’in geçmişi, ailesi, Afgan-Rus savaşındaki rolü, Başta CIA olmak üzere derin ilişkileri vs. bunlar tartışılacak.


 


Ladin’in öldürülmesinden sonra yapılacak tartışmaların aktörlerine ulaşabilsem benim de soracağım sorular olurdu. Mesela Usame Bin Ladin’in Afgan-Rus savaşı esnasında ABD tarafından yaratılması mı yoksa kontrolden çıkan (kamuoyuna öyle yansıtılıyor) Ladin’in yıllar süren ve Afganistan’ı dümdüz eden ve sivil katliamına dönüşen ve ırz-namus dinlemeyen operasyonlar sonucunda öldürülmesi mi başarıdır?


 


Obama, insanlığa büyük bir hizmet etmiş gibi sevinçle açıklama yapıyor; haberi alan Amerikalılar, cennetle müjdelenmiş gibi seviniyor; eski başkan Bush, bunu büyük bir başarı olarak adlandırıyor.


 


Dünya sahnelerinde bir tiyatronun daha perdeleri kapanıyor. Yeni illüzyonlara hazır olun!


 


Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.