28 Mart 2011

Cinsel Tacize Karşı 13 İpucu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın, Haber 7'de yayınlanan köşe yazısıdır:


 


Cinsel şiddet suçu işleyenler ve çocuğa cinsel sevi gösteren pedofili olguları çoğu zaman akıl hastası değiller. Peki, bir insan nasıl oluyor da o kadar canavarlaşabiliyor?


 


Cinsel istismar, taciz, saldırı ve şiddet çeşitli derecelerde modern yaşamda kâbus haline dönüşmeye başladı. Çeşitli ve şiddetli yasal önlemlere rağmen gittikçe artmaktadır. Son 10 yılda önceki 10 yıla göre %57 oranında arttığına dair istatistikler rapor edildi.


 


İskandinav ülkelerinde yolda sevimli bir çocuğun ailesinden izin almadan onu severseniz cinsel taciz adı altında sanık olmanız kaçınılmazdır.


 


Türkiye’de durum nasıl?


 


Sadece son hafta iki olay oldu. Birinci olay Kayseri’de yaşandı. Kurbanlar 18 aydır kayıp olan 6-10 yaşları arasında ikisi kız üç yavrumuz. Kurbanların cinsel saldırı sonucu kesilerek ve boğularak öldürülmesi hepimizi dehşete düşürdü. Polisin başarılı iz takibi ile zorlukla katil zanlısı yakalandı.


 



 


Canavarca bir saik ile  savunmasız ve korumasız çocuklara bunu yapan kişi nasıl insan olabilir?


 


İlk bilgilere göre 35 yaşlarında erkek, yakın çevrede oturan, boşanmış, yalnız yaşayan, boyacılık yapan, sık iş değiştiren, internete çok girmesi ve aşırı temizlik yapması ile çevresinde tanınan bir kişi olduğu basına yansıdı.


 


Çocuklarımız yanlışlıkla bayram şekeri toplama eğlencesi ile eve gidiyorlar; o kişi çocukları eve alıyor, cinsel suçu ve cinayetleri işliyor. Ertesi gün soğukkanlı bir şekilde valizlere koyduğu cesetleri kiraladığı araba ile komşu il ve memleketi Yozgat’ta araziye gömüyor. Daha sonra da o bölgede piknik yapabiliyor.


 


İkinci olay Aydın’da yaşandı. Kurban, 19 yaşındaki Gamze isimli üniversite öğrencisi kızımız… Otostop yaparken tanımadığı bir kamyonete biniyor, kaçırılıyor, tecavüze direnince başına taşla vurularak öldürülüyor. Sanık İzmir’de yakalanıyor, sanık 27 yaşında genç erkek.


 


Bir insan nasıl bu kadar canavarlaşabilir?


 


Cinsel şiddet suçu işleyenler ve çocuğa cinsel sevi gösteren pedofili olguları çoğu zaman akıl hastası değiller. Fakat bu kişiler incelendiğinde yaşam biçimleri, ilgi alanları suça yatkınlık eğilimde olan kişiler çıkıyor.


 


New York Devlet Üniversitesi Adli Psikiyatri Birimi “Psikiyatrinin kötülüğü tanıma yeteneğini” ölçmek için bir ölçek geliştirdi. Adına “Ahlaka aykırılık ölçeği” denildi. Kana susamışlık, acımasızlık, sadistlik, empatisizlik  gibi olguların artmasının arkasında temel bazı insani değerlerin gerilemesi olduğu konusunda fikir birliğine varıldı. Kötülükler her zaman vardı ama yayılma riski bugünkü kadar yükselmemişti.


 


Vicdani denetimi  zayıflatan  benmerkezciliğin sonucu olan iki değerin aşınması masaya yatırıldı.


 


İç  sorumluluk ve merhamet değerleri. Bu değerlerin yıpranması gizli kötülük yapmanın önünü açıyordu. Aynı zamanda da iyiliği bozabilmeyi doğallaştırıyordu.


 


İç sorumluluk vicdani bir bekçi ve zihinsel bir jüridir. İşte bu iç denetim bu kişilerde ortadan kalkmıştı. En büyük neden de alkol, madde, internet, seks bağımlılığı gibi  alışkanlıklarla birlikte, hesap vermek istememe, kendini özel görerek her şeyi hakkı gibi algılama, yakalanmadıkça suç işleyebileceğine  ve yakalanmadıkça hesap vermesi gerekmediğine  dair inancın varlığı idi.


 


Anne babaların daha çocukta gerçeklik duygusu gelişmeden yani 6 yaş öncesi mahremiyet algısını, yabancılara hangi ölçüde güvenmesi gerektiğini öğretmeleri gerekiyor, bu ebeveyn sorumluluğudur.


 


Modern yaşam hayatımızı kolaylaştırdı ama bazı manevi değerlerimizi de kaybettirdi. Yaşanan olaylar kaybettiğimiz değerleri yeniden kazandırmak ve çocuklarımıza öğretmek için örnek olaylar olmalıdır.


 


Evde aileler yaşanan acı olayları aile içi eğitim malzemesi yapmalılar, yoksa çocuklarımıza dünyayı ve hayatı daha yaşanılır ve güvenilir halde teslim etmemiş oluruz. Bu vesile ile genç kızlara, genç erkeklere ve ailelere cinsel taciz ve istismarı önlemek için bazı ipuçlarını şöyle özetleyebiliriz.


 


1-Karşı cinsten olmasa bile yeni tanıştığınız kimselerin sizi eve ya da gideceğiniz yere bırakma tekliflerini kabul etmeden önce iyi düşünmelisiniz.


 


2-Kendi başınıza gidip dönemeyeceğiniz bir yere iyi tanımadığınız birinin eşliğinde gitmemelisiniz.


 


3-Çok iyi tanımadığınız bir kişiyle ilk kez baş başa vakit geçirmek zorunda iseniz, mutlaka öncesinde bir arkadaş ya da yakınınızı bundan haberdar etmelisiniz.


 


4-Aile büyüklerinin izni olmadan çocukların başka bir eve girmemesi gerektiği onlara öğretilmelidir.


 


5-Büyükler de tanımadığı kişilerin ikramlarını nazikçe reddetmesi gerekir. Çocuklar için bu uygulama  vurgulanarak öğretilmelidir.


 


6-Özellikle gece kulübü, disko, bar gibi yerlerde bulunursanız içeceğinizi gözünüzün önünden ayırmamalısınız. Siz görmeden içine  uyku veren maddeler karıştırılabilir.


 


7-Geceleri geç saatte sokakta yalnız başınıza kalmak ve gezinmek kesinlikle yanlıştır.


 


8-Alkol ve uyuşturucular sağlıklı düşünme ve iletişim kurmanızı engeller. Doğru ve uygun olanı her zaman özellikle de güvenli olduğundan emin olmadığınız ortamlarda mutlaka bu maddelerden uzak durmalısınız.


 


9-Ev ve arabanızda yalnız iseniz kapı ve pencerelerinizi kilitli tutmalısınız.


 


10-Elbiseleriniz gerektiğinde hızlı hareket etmeyi sağlayacak şekilde rahat olmalıdır.


 


11-Çocuklara vücudunun özel alanlarına kendisinden başkasının dokunamayacağı öğretilmelidir.


 


12-Erkekleri baştan çıkarıcı, zaafları çeldirici kıyafetler giyildiğinde ‘pekmeze üşüşen sinekler’ gibi kültürsüz erkeklerin hedefi olabileceğinizi unutmamalısınız.


 


13-Özetle çevreye  dikkat etmek  ve tehlikeli olabileceği düşünülen durumlardan kaçınmak gerekir.


 


Prof. Dr. Nevzat Tarhan – [Haber 7]

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.