4 Ekim 2008

Yeni Türk Lirası Üzerine [Foto Galeri]

Birkaç yıl önce paramızdan altı sıfır atılarak Yeni Türk Lirası’na geçilmişti. Ancak paramızın önündeki “yeni” ibaresinin kaldırılıp yeniden Türk Lirası ibaresi kullanılacağı, ta o günlerde ilan edilmişti.



Paramızdan “yeni” ibaresini atıp tekrar Türk Lirası’na döneceğimiz tarih 1 Ocak 2009 olarak belirlenmişti. İşte önümüzdeki yıl ile birlikte hayatımıza girecek olan “yeni” ibaresi atılmış yeni paralarımız dün (03.10.2008) kamuoyuna tanıtıldı.


 


[FOTO GALERİYİ SLAYT OLARAK AÇMAK İÇİN OKA TIKLAYINIZ]


 


[oqeygallery id=6]



Paraların tasarımları genel anlamda güzel olmuş; sahte para basımını önüne geçilmesi için de güvenlik önlemleri artırılmış. Benim için bunlar önemli ayrıntılar değil. Benim için önemli olan gelişme paramızın arka yüzünde yapılan değişiklikler.



Paramızın ön yüzünde yine Mustafa Kemal’in resmi yer alıyor. Arka yüzünde ise Türkiye’nin bilim, sanat, edebiyat, tasavvuf, kültür ve medeniyet tarihinin önemli isimleri ve simgelerine yer verilmiş. Para bir milletin kültür ve medeniyet tarihiyle ilgili önemli ipuçları verdiğine göre bizim yeni paralarımızın tasarımları -bence- şu anlama geliyor; günümüze ve geleceğimize şu mesajları veriyor: Türkiye, artık sadece tabuların peşinde ve gölgesinde bir ülke değildir. Türkiye; bilim, sanat, edebiyat, tasavvuf, kültür ve medeniyet tarihindeki mirasına sahip çıkmakta ve onu parasında gururla taşımaktadır.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

2 yorum:

  1. >Dün CEBIT'te TL standına da uğradım ve 2009 dan itibaren geçerli olacak olan 200 tl'ler ağzımı sulandırdı :))

    YanıtlaSil
  2. >> çilekli, Allah sana onlardan, (helalinden) çokça versin. :)

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.