28 Ekim 2011

Asıl Gözü Doymayan Topraktır

İnsanlar için denir hep; “gözünü toprak doyursun” veya “insanın gözünü bir avuç toprak doyurur” diye. Hâlbuki insanlar için geçerli olduğundan çok, kara toprak için geçerlidir bu sözün anlattığı gerçek. Fakat öznenin değişmesi gerekir ki, insana isnat edilen bu durumdan aklansın insan. Cümlenin doğru söylenişi şöyle olmalıydı bence: “Gözünü insan doyursun!”

 

“Kurdun adı çıkmış, tilki baş kesiyor” misalinde olduğu gibi bir durum söz konusu... Toprağa dönüp insanı göstermek yerine, insana dönüp toprağı göstermek ne büyük haksızlık doğrusu. Ve ne büyük bir yanılgı. 

 

Kara toprağın gözü doymak nedir, bilmiyor... Kara toprak insana doymuyor...

 

Habil Ademoğlu ile Kabil Ademoğlu’nun mücadelesi sonucu düşen ilk damla kan ve devrilen ilk bedenle birlikte başladı kara toprağın insana doymayan iştahı!

 

Biz onun için atıştırmalık, garnitür veya ara öğünüz teker teker yuttuğu. Ve ana yemeğiz; depremler, salgınlar, kasırgalar, seller, yangınlar, terör olayları ve savaşlarla topyekûn yuttuğu... Ve fakat Âşık Veysel'in, "benim sâdık yârim kara topraktır" türküsü ne kadar ironiktir, değil mi?

 

Hem ne kadar çaresiziz ki, birbirimize, “gözünü toprak doyursun” diyiveriyoruz, toprağın gözünü doyuramadığımızı düşünmeden.

 

Her ne kadar aynı kapıya çıkıyor gibi görünse de iki cümle arasındaki farkı veya çelişkili durumu telif, tevil ve tefsir neredeyse imkânsız...

 

Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

2 yorum:

  1. Öncelikle söylemek isterim ki bu söz bir hadistir.Yorumunuz hadisin maddesel yorumu, kelimerin anlamına göre açlık-tokluktan bashsetmişsiniz ama burada anlatılan insanın mala mülke karşı olan açlığıdır,açgözlülüğüdür.Bu hadisten isteyen istediği dersi alır.
    Benim aldığım ders 'sen sen ol herşeyin hep daha fazlasını isteme, insanlarla paylaş, sürekli zenginleşmeye çaılmak yerine birazda senden kötü durumda olan insanları gör,daha fazla mal mülk için insanları kandırma,tek kelimeyle AÇGÖZLÜ olma,Sonunda öleceksin ve yanında hiçbirşey götüremeyeceksin,'

    YanıtlaSil
  2. Halil İbrahim27 Kasım 2012 03:18

    Burada bahsini ettiğiniz söz Efendimiz'in bir hadisinden kaynaklıdır. Bu yüzden Efendimiz'le alakalı mevzularda çok hassas davranmak gerekir. Niyetim sizi tahrik etmek veya karşınızda bir pozisyon almak değildir. "Blog hakkında" kısmını okuduktan sonra "Efendimiz" tabirini kullanabileceğimi düşündüm.İnsanın gözünü toprak doyurur derken kastedilen, insanın tamahı, açgözlülüğüdür. Bunu zaten biliyorsunuz. Ama sizin yaklaşımınıza göre insanla toprağı karşı karşıya getirme var. Toprak insanın karşısında olamaz. Çünkü insanın hizmetine verilmiştir. Eğer böyle karşı karşıya bir mücadele olacak olsaydı her sene ekilen tohumlar meyve vermezdi. Toprak heryerde toprak. Onun yaratılışında karşılıksız insana hizmet etmek vardır. Bu insan dışındaki bütün varlıklar için geçerlidir. Ama ne yapalım biz bu asrın insanlarıyız. Bu asırdaki fikirlerden etkilenmemiz gayet normal. Hele hele felsefenin tam anlaşılamadan sadece bir eleştirme aracı olarak kullanılmasından dolayı..... 

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.