20 Nisan 2011

Pantolonunuzu Yıkamayın Dünya Kurtulsun

Bugün iyibilgi’de okuduğum, onların da ntvmsnbc’den aldkıları bir haber oldukça ilgimi çekti. Yorumumu sonraya bırakıp olduğu gibi paylaşıyorum:


 


Kanada'da bir üniversite öğrencisi 15 ay boyunca pantolonunu yıkamadı... Sonuç çarpıcıydı...



 



Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nde okuyan Josh Le, araştırması için 15 ay boyunca aynı kot pantolonu her gün giydi... 15 ayın sonunda danışmanı Profesör Rachel McQueen, kot pantolondan bir parça alıp mikroskop altında inceledi.



 



Sonra da kot pantolonu alıp bir güzel yıkadılar. Temizlenen kot pantolondan da bir örnek alıp aynı şekilde incelediler...



 



Sonuç...



 



Pantolonun kirli halinde de temiz halinde de aynı miktarda bakteri vardı...



 



Profesör McQueen "Pantolonun kirli halinden aldığımız örnekte E. coli bulacağımızı düşünüyordum. Bulamayınca şaşırdım." diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Birçok bakteri kıyafetlere, onu giyen insanlardan bulaşıyor. O yüzden de aynı pantolonu yıkamadan giymenin kişisel açıdan bir zararı yok. Tabi eğer hastanede ya da mutfakta çalışmıyorsanız... Bunun dışında kıyafetleri mümkün olduğunca az yıkamanın çevresel faydası çok çok büyük... Daha az su ve deterjan tüketeceksiniz..."



 



Şimdi, bu haberden yola çıkarak, kimseye “aman artık pantolonunuzu veya diğer kıyafetlerinizi yıkamayı bırakın veya çok geç yıkayın” demeyeceğim. Zaten kimsenin böyle bir şey yapacağını da sanmam; başta, araştırmanın gözetmeni Profesör Rachel McQueen…


 


Ancak şunu öğrenmiş olduk: Kir; bakteri değil, mikrop değil, hastalık sebebi değil… Ama uzun süre birlikte yaşanacak kadar sempatik de değil.


 


Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.