22 Temmuz 2009

Üniversite Kapısındaki Katsayı Zulmü Bitti

Bugün çok güzel bir gün… Tarihi bir gün… Yeni bir Türkiye’ye uyanmak elbette güzel ve tarihi olmalı.

28 Şubat Sürecinin dışarıdan kumandalı öküzleri tarafından bu ülkeye atılan büyük kazıklardan biri olan katsayı zulmü YÖK’ün dün aldığı kararla tarih oldu.

Sırf İmam-Hatip Lisesi mezunları, İlahiyat Fakültesi dışında herhangi bir bölüme girmesin diye fırsat eşitliği, adalet, hak-hukuk, insanlık kuralları son haddesine kadar ihlal edilerek uydurulan katsayı sistemiyle Türkiye’de meslek lisesi kavramı neredeyse ortadan kalkmıştı.

Yeni YÖK yönetimi, bu zulme daha fazla seyirci kalamazdı. Süreç içinde eğitim kalitesinin de düştüğü anlaşılınca büyük bir hatadan dönülmüş oldu. Şimdi dilerim, bir aklı evvel bu kararın iptali için dava falan açmaz. Çünkü Türkiye’de böyle hödükler çok…

YÖK’ün dün aldığı kararın ayrıntılarına gelince;

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek

-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak

-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak

-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek

-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.


Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle ‘28 Şubat Süreci 1000 yıl daha sürecek’ diyenlerin sükûtu hayale uğrama süreci resmen başlamıştı zaten. Bu kararla birlikte kesinleşmiş oldu ki, jakobenizmin ömrü 10 yıl bile değil. Gerçi Ak Parti olmasaydı da 28 Şubat Süreci, zorunlu olarak bitmeye mahkûmdu. Çünkü:

1. Hakkaniyete dayanmayan hiçbir şey kalıcı olamaz.
2. Bu ülkenin asli unsuru Türklerdir. Dolayısıyla devşirmelerin aldığı kararlar kalıcı olamaz.
3. Millet düşmanları plan yaparken “milletin adamları” asla boş durmaz.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

1 yorum:

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.