1 Temmuz 2009

"Karma" Ne Ya?

Başlığa bakıp hemen “Aaa! Eski Kafa!’nın yazarı karma felsefesini bilmiyormuş” demeyin. Elbette bilmiyor da olabilirdim; ama biliyorum. Mesele bilip bilmemek değil tabi ki.



Bugün bir değişiklik yapıp Metro FM dinleyeyim dedim. Feel The Energy programının sunucusu Büşra burnumdan getirip bu kararımdan dolayı beni pişman etti. Hâlbuki her zamanki gibi Radyo Fenomen'ini dinlesene sen kardeşim.



Neyse bizim radyolarımızda adet olduğu üzere geyik hemen Hollywood’a, batı magazin dünyasına ve oradaki ilişkilere kaydı. Söz, aldatıp ardından da aldatılma meselesine gelince bizim Büşra demesin mi “Karmanız neyse önünde sonunda o sizi bulur. Neticede siz birisine (iyi-kötü) bir şey yapmışsanız başkası da size onun gibi bir şey yapar.” Büşra mealen böyle konuştu.



Büşra! Bacım, Allah aşkına! “Karma” ne ya? Sen bilmiyor musun, biz, sıra karmaya gelene kadar bir sürü başka ve -en önemlisi- anlamlı şey söyleyebiliriz: a) İlahi adalet ve kader gereği herkes yaptığının karşılığını görür; b) bir kimse kınadığı şey başına gelmedikçe ölmez; c) eden bulur; d) kim zerre kadar iyilik yapmışsa karşılığını görecektir, (elbette) kim de zerre kadar kötülük yapmışsa o da karşılığını görecektir vb. Uzatmak mümkün olsa da bu kadarı kâfi.



Bu saydıklarımın ayet ve hadis mealleri ve dinimizin güzel düsturları olduğunu söylemem gerekir mi bilmem; ama dinimizden, bu kültürümüzden ve birikimimizden özenle(!) kaçınan insanlar var.



Müslüman olmayabilirsiniz. Bu normaldir. Ancak İslâm sadece bir din değildir bizim için; aynı zamanda, yıllar boyunca biriktirdiğimiz bir kültürdür. Büşra’nın Budist olduğunu sanmıyorum; ama görünüşe göre Budizm’in jargonu ve felsefesi hoşuna gitmiş… Çünkü popüler, çünkü medyatik, çünkü İslâm’ın, medyamız, dünya medyası ve bazı kötü Müslümanlar tarafından kirletildiği gibi kirletilmemiş, çünkü -sözümona- daha hümanist, çünkü prim yaptırıyor vs.



Büşra ve onun gibiler “Müslümanım” demeye, dinimizin dilini kullanmaya korkuyorlar. Birçok insan kınanmaktan çekindiği için bu dili kullanmaktan korkuyor.



İster özenti deyin, ister alçaklık kompleksi deyin, ister genlere kadar işlemiş korku deyin, isterseniz kendinden utanma saçmalığı deyin… Ne derseniz deyin. Elin “karma”sı daha sevimli geliyor.



Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.