5 Nisan 2009

Türkiye Azerbaycan'a Yanlış Yapmamalı

Bir süredir Türkiye ile Ermenistan arasında geliştirilmeye çalışılan ve Diasporaya rağmen devam eden diyalog çalışmalarının Azerbaycan’ı rahatsız edecek bir zemine yaklaştığı iddiaları gündemde…


 


Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre Türkiye ile Ermenistan arasında 16 Nisan’da imzalanacak anlaşma; sınırların resmen tanınması ve sınır kapılarının açılmasını, diplomatik ilişkilerin tamamen yeniden başlamasını, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için ortak komisyonların kurulmasını kapsıyor.


 


Bu iddianın doğru olduğuna inanmak istemiyorum. Eğer doğruysa Türkiye, Azeri kardeşlerine çok büyük bir haksızlık yapmış olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu’nun “komşularla sıfır problem” stratejisi gereğince geliştirilen bu diyaloglar bir yönüyle elbette doğrudur. Olması gereken de budur. Ancak Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ meselesi halledilmeden, hele hele Ermeni-Azeri sınırında yer yer çatışmalar yaşanırken Türkiye’nin Ermenistan ile diyalog dışında bir ilişki geliştirmesini, sıradan bir vatandaş olarak ben de doğru bulmuyorum.


 


Türkiye kamuoyunda, Azerbaycan’ın KKTC’yi henüz tanımamasından dolayı, ‘onlar da bizden yana tavır almıyorlar, biz neden onları destekleyelim’ gibi basitçe geliştirilmiş bir söylem var. Azerbaycan’ın bu konuda elinin kolunun bağlı oluşuyla bizim dış politikadaki ağırlığımızı kıyasladığımızda, Azerbaycan’ın bizden beklentilerinin çok daha fazla olmasını, Ermenistan konusundaki her adımımızdan rahatsızlık duymasını anlayışla karşılamamız ve Azeri kardeşlerimizi incitmememiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, özellikle son yıllarda dış politikada ağırlığını hissettirebilen bir ülke iken Azerbaycan kendi ayaklarının üzerinde yeni yeni durmaya çalışan bir ülkedir. Özellikle bundan dolayı Azerileri incitmememiz, Azerbaycan’a yanlış yapmamamız gerekiyor.


 


Bizim anlam dünyamıza kazınmış çok muhteşem bir ifade vardır; onunla bitirmek istiyorum: “Gönül umduğundan küsermiş." Azerbaycan bizden çok şey umuyor; onları küstürmeyelim.


 


Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.