7 Mart 2009

Gerçeği Söyleme Takıntısı

Geçenlerde okuduğum bir habere göre Japonya’da kan gruplarına verilen önem neredeyse tabu derecesinde önemseniyor. Örneğin işe eleman alma, evlenme, arkadaş edinme vb. süreçlerde kan grubu belirleyici unsurlardan biriymiş.



Kişilerin özelliklerini, karakterlerini belirleyen unsurlardan biri olarak görülen kan gruplarının insanlara verdiği çeşitli özelliklerinden, artılarından ve eksilerinden bahsedilen haberde bir ayrıntı dikkatimi çekmişti. Burada kan gruplarının tüm özelliklerinden bahsederek konuyu uzatmak istemiyorum; ama dikkatimi çeken o ayrıntı üzerinde biraz durmak istiyorum. Habere göre kan grubu -benim gibi- “A” olanların olumsuz özelliklerinden birisi gerçeği söyleme takıntısıymış. İlginç! Yani gerçeği söylemek bir takıntıymış(!).



Bizim literatürümüzde yer alan “her doğru her yerde söylenmez” ile aynı bağlamda olduğunu sanmadığım “gerçeği söyleme” eylemini ben erdem olarak algılarım; takıntı değil.



Ancak “her doğru her yerde söylenmez” sözüne de bir parça itirazım olacak. Buradaki itirazım, bu sözün doğruluğuna değil. Bilakis, günümüz şartlarında değişmez gerçeklerden biri haline gelmiştir bu söz. İtirazı gerektiren ise bu sözün inanılmaz derecede suiistimal edilmesidir. Sırf bu yüzden söylenmemiş ve söylenmeyen kim bilir insanlığa nelere mal olmuştur.



Bu tür sözleri hayatımıza ve yaşam felsefemize uygularken gerçek bağlamından çıkararak uygulamamız içinden çıkılamaz anlam problemlerine sebep oluyor, diye düşünüyorum.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

6 yorum:

  1. >A grubu kana sahip avukatlar yandı o zaman desenize :))

    YanıtlaSil
  2. >Bizde ki "nerelisin?" sorusuna benziyor.:) Zaten bu sorudan sonra otomatik o özellikler insanın aklına geliyor ve inadına gurur duymak geliyor. Dediğiniz gibi gerçeği söylemek takıntı değil olsa olsa erdemdir. Teşekür ederiz...

    YanıtlaSil
  3. >> çilekli, bu durum avukatlarda işe yarıyor mu, bilemem. Onlardan korkulur.> yaren, evet, bizde de memleketler önemlidir, doğru...Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. >Kandilinizi Tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  5. >Tüm İslam Aleminin ve Siz Değerli KardeşiminAlemlere Rahmet Olarak Gönderilen Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesselam Efendimizin Dünyaya Gelişi Gecesi Olan VELADET KANDİLİ mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  6. >> by ene,> istanbuli,Teşekkür eder, ben de sizin kandilinizi kutlarım. Nice kandillere...

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.