11 Kasım 2008

Kelime Oyunları

Travma, Paranoya, Travmatik Paranoya, Deli, Akılsız

Kimi insanlar, kelimelerle başarılı oyunlara imza atıyor. Bu insanların başarıları, kelime seçimlerine, o kelimeleri açıklarken kullandıkları üsluba ve kelime kullanma becerilerine dayanıyor. Ben de bazen bu tür denemelere girişiyorum; ama sonuç genelde hayal kırıklığı oluyor. Az sonra da böyle bir hayal kırıklığına imza atacağımı garanti edebilirim.

Travma: Sarsıntı.

Paranoya: Abartılı gurur, kuşku, güvensizlik ve bencillikle belli olan, kendini gösteren bir çeşit ruh hastalığı.

Travmatik Paranoya: Çıkış noktası, etkenleri ve failleri farklı farklı olan birçok sarsıntı sonucu meydana gelen abartılı gurur, kuşku, güvensizlik ve bencillikle belli olan, kendini gösteren bir çeşit ruh hastalığı.

Şimdi de “deli” ve “akılsız” kelimelerini ele almak istiyorum: Deli deyince, akıl denen melekeden tamamen habersiz, ona (akıla) sahip olmayan ve -bu dünyada- asla sahip olamayacak bir insan figürü aklıma geliyor. Deli üzerine tanımdan ziyade konuşmayı gereksiz buluyorum. Akılsıza gelince; o (akılsız), akıl denen unsurdan haberdar. Ancak kendinde varsa bile aklını kullanmayı bilmiyor; aklı var ama akılsızca davranıyor.

Akılsız (deli değil) insanların bir kısmının, yaptıkları hataların bir bedeli olarak, ilahi kader tarafından bu hâle getirilmiş olduğu söylenebilir. Bu insanların hem kendilerine hem de çevrelerine zararlı olabilecekleri varsayılabilir. Bir kısım insanlar ise yaşadıkları çeşitli travmalardan (sarsıntı) sonra travmatik paranoya hastalığına yakalanarak akılsız olurlar. Bunlara toplumda, “melankolik” ve -hayalperest anlamında- “romantik” dendiği de olur. Bu ikinci gruptaki insanların kendilerinden başka kimseye zararları yoktur ve onlar bu zararın farkında bile değildir.

Kim bilir, bu yazı da bir “tarvmatik paranoya” ürünüdür. Eğer öyleyse zararsızdır.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.