22 Ocak 2011

Türkiye Nereye Gidiyor?


Ortaöğretime başladığım 1990 yılından, okuldan mezun olduğum 1997 yılına kadar neredeyse her ders döneminde Coğrafyanın konusuydu Türkiye’nin matematik konumu. Türkiye’nin matematik konumu: “Türkiye, 36o-42o kuzey paralelleri ile 26o-45o doğu meridyenleri arasındadır.”


 



Dinledik, öğrendik, yazdık, ezberledik… Bu bilginin üzerinden yıllar geçti. 13 sene sonra hafızamı yokladığımda, kelimesi kelimesine hatırlayınca şaşırdım.


 


“Türkiye nereye gidiyor, Batıdan kopuyor mu, doğuya mı yaslanıyor?” tartışmalarının alevlendiği bu günlerde merak edip baktım. Literatürde hâlâ aynı bilgi duruyor.


 


“Türkiye, 36o-42o kuzey paralelleri ile 26o-45o doğu meridyenleri arasındadır.”


 


Yani değişen bir şey ve Türkiye’nin bir yere gittiği yok. Evet, Türkiye’nin Doğuya yaklaştığı doğru ama Batıdan koptuğu söylenemez. Yaşanan sürecin adı şu olabilir: Türkiye, Batıya olan -kayıtsız şartsız- bağımlılıktan kopuyor ve aslında, kayan Türkiye’nin ekseni değil, dünyanın ekseni…


 


Türkiye olduğu yerde yani en ağır olduğu (jeo-politik, jeo-stratejik vb.) yerde duruyor. Durmaya devam etsin; ilelebet, payidar…


 


“Türkiye, 36o-42o kuzey paralelleri ile 26o-45o doğu meridyenleri arasındadır.” Bu bilgi de matematiksel olarak değişmesin ama Türkiye’nin etki hinterlandı değişsin ve artsın. Çünkü 36o-42o kuzey paralelleri ile 26o-45o doğu meridyenleri arası fiziki olarak bize yetse de tarihi rolümüz gereği burada sıkışıp kalamayız.


 


Yani Türkiye’nin geleceği, manevi yeri, etki alanı 36o-42o kuzey paralelleri ile 26o-45o doğu meridyenleri dışındadır.


 


Süleyman S. Aras

Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.