2 Nisan 2009

Popülarite Kurbanı Ak Partili Belediyeler

29 Mart 2009 yerel seçimleri geride kaldı. Şimdi kamuoyunun büyük çoğunluğu Ak Parti’nin oy kaybının sebeplerini konuşuyor, tartışıyor. Ak Parti’nin oylarındaki düşüşün sebepleri arasında küresel mali krizin Türkiye’ye etkileri sonucu artan işsizlik, Saadet Partisi’nin birçok yerde %5-10 bandını geçerek CHP veya MHP’nin ekmeğine yağ sürmesi ve onların adaylarının kazanmasını sağlaması, Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatı etrafında yaşanan gelişmeler, Ak Parti’deki zihniyet değişikliği, yanlış aday gibi farklı konular gösteriliyor.

Bunlar doğru-yanlış tartışılırken kimsenin aklına getirmediği veya getirmek istemediği bir ayrıntı daha var. O da, Ak Partili bazı belediye başkanlarının popülarite aşkının, birçok belediyenin kaybedilmesinde en önemli sebep olduğu gerçeğidir.

Zonguldak Ereğli’de popülarite ve farklılık arayan, “bakın biz kimlerle dans ediyoruz” mesajı vermeye çalışan belediye başkanının, konser için PKK konserlerine kızışmış sıpalar gibi koşan bir isimde (Edip Akbayram) ısrar edip ağzının payını alması, aynı başkanın aday gösterilmemesine rağmen Ak Parti’nin orada seçimi kaybetmesi…

Karabük belediye başkanının, onca isim dururken Ak Parti’ye, muhafazakârlara, sıradan halka sövme potansiyelini her zaman yanında taşıyan Latife Tekin’i (Bekir Coşkun ve Yılmaz Özdil de tercih edilebilirdi burada; ama başkan onların telefonuna ulaşamadı sanırım) söyleşiye davet etmesi ve hakeza ağzının payını alması…

Kültür sanat etkinliği denince program bedeli 40-50 bin TL’nin altında olmayan sanatçılara konser verdirmenin ve ipe sapa gelmez festivallerde şov yaptırılan mankenleri biraz daha zengin etmenin anlaşılması sonucu paranın oluk gibi akıtılması… (Tuzla ve Beylikdüzü’nde eski başkanların aday gösterilmemesinin önemli sebeplerinden birinin bu tür savurganlıklar olduğunu buna rağmen yeni adayların da her iki ilçede seçimi az farkla kazandıklarını unutmayalım)

Yani bu saydığımız şeyler de Ak Parti’nin yıpranmasına sebep olmuş olamaz mı?

Bunlar bir çırpıda sayabildiğimiz birçok örnekten sadece birkaçı… İnanın hem İstanbul’da ve diğer büyük şehirlerde hem de Anadolu’nun diğer yerlerinde bu gibi reklam kokan onca hareket yaşanıyor ki, belediyelerin asli görevlerini sorgulamaya başlayan halk, günü gelince hak edene dersini veriyor.

Ben şahsen Antalya hariç, Ak Parti’nin diğer yerlerde belediye başkanlıklarını kaybetmesini çok anlaşılmaz bulmuyorum. Yani pek yadırganacak bir şey yok!

Tek dileğim, yeniden koalisyon dönemleri yaşamamamız için Ak Parti’nin daha fazla yıpranmadan bu seçimlerden alması gereken dersleri almasıdır.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.