17 Şubat 2009

Bobilerin Kudurgan Özgürlüğü

Uzun zamandır takıldığım bir site Bobiler… İşinin erbabı birçok kullanıcı, amatör üyelerin varlığını unuttururcasına, gerek Photoshop gerekse diğer programları (Paint dâhil) kullanarak bir nevi görsel Ekşi Sözlük yapmışlar. Gerçek hayattan eleştirilecek yönleri ele alarak bir güzel dalgalarını geçiyorlar. Bazen olumlu buldukları şeyleri çalışmalarıyla alkışlıyorlar. Bazen de hayallerini resmediyorlar.

Bunları yaparken site editörlerinin kendilerine sunduğu özgürlüğü de sonuna kadar kullanıyorlar. Aynı şekilde yaptıkları çalışmalarda dini, kültürel ve siyasi görüşlerinin etkisinde kaldıklarını da bariz belli ediyorlar. Bu, normal karşılanabilir. Sitede, her görüş ve hayat tarzından insan eserlerini paylaşıyor. Ancak kimi zaman özgürlüğü eşekçe yorumlamaya kaçanlar da olmuyor değil. Özellikle yorum bölümleri iğrenç! Küfürün bini bir para… Sitede özgürlüğün sınırlarını zorlayanlardan biri de çalışmalarını “ozan” rumuzuyla yayınlıyor. Bu onun ismi de olabilir. Bilemem…

Ozan’ın arkasına saklandığı, özgürlüğün bu kadar alçakça ve saldırgan olabilenini kınıyorum. Karşınızda, Turkish Fitne!

Kendisinin, blogumda sizinle paylaşmaktan rencide olduğum çalışması da onlardan biri. Çalışması için seçtiği kategori de ilginç: Anlamsız… Burada paylaştığım çalışmasında ne anlatmaya ne mesaj vermeye çalıştığını yorumlamayı denedim. Şu sonuçlara ulaşıyorum: İslâm dini birçok şeye engel oluyor, Araplar (ve Müslümanlar) teröristtir, Araplar (ve Müslümanlar) dikenli tel veya örümcek kafalıdır, şeriat tehlikesi, (zorlama bir yorumla İslâm sizi tehlikelerden korur -ki “ozan” rumuzlu kişinin diğer çalışmalarına baktığımızda bu son ihtimal kendiliğinden ortadan kalkıyor ve diğer ihtimaller kalıyor) gibi anlamlar yüklenebilir. Kendisi neyi kastettiğini belirtmediği ve çalışmadan rahatsızlık duyduğunu ifade eden yorumları kaale almadığı ve cevap vermediği için biz kendi değerlendirmemizi yapıyoruz.

Şimdi soralım: Ozan senin amacın ne? Bir dine hakaret edip aşağılamak, ona inananları rencide etmek sana ne gibi bir tatmin duygusu sağlıyor? Etrafta onca tahrik gücü yüksek provokatör varken, piyasanın sana da ihtiyacı olduğunu üfleyenler mi oldu kulağına? Bu çalışmayı sıradan bir Arapça metinle de yapabilirdin. Eğer tembellik veya vurdumduymazlık etmeseydin birçok metin bulabilirdin internette. Çalışmana yine aynı anlamlar yüklenirdi; ama sen İslâm ve Müslümanlar hakkındaki hastalıklı önyargılarına Kur’an’ı alet etmiş olmazdın.

Yok, eğer paylaştığın resimdeki metnin bir Kur’an ayeti olduğunu sorgulamadan, bilmeden böyle bir şey yaptıysan amatörce bir davranış olmuş… Ancak adam gibi özür dileyip çalışmanı siteden kaldırabilirsin. Ayet olduğunu bildiğin halde umursamadan yaptıysan bu da hiç anlaşılır değil. İnanmayabilirsin, başka dine inanabilirsin, hatta ateist de olabilirsin; ama kimsenin kutsalıyla oynamaya hakkın yok. Kalkıp birisi öyle ince, öyle hassas, öyle kanayan bir yerine dokunur ki, eğer dokunulacak bir değere hâlâ sahipsen belki (sen bile) anlarsın rencide edilmenin ne olduğunu.

Ancak öyleleri vardır ve öyle kaşarlaşmıştır ki, artık onun dokunulacak bir yeri, bir değeri, bir felsefesi, kutsalı, vicdanı kalmamıştır; “özgürlük” bile sadece laftır onun için. Onu sadece sağa-sola saldırmak için kullanır. Bobilerin özgürlük anlayışı da her geçen gün böyle bir kaşarlaşma sürecine evriliyor. Benden söylemesi.
.
Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

6 yorum:

  1. Sakince yazmak için epey efes almam gerekti..

    Şeytanın bayiliğini alan bazı hayvanat( canlı manasında) ondan bile daha dessas olabileceğini isbatlamaya çalışıyor..

    herkes vazifesini yapıyor..kimileri bu dünyaya ''levlake'' hitabına mazhar olan zata benzemek için gelir ..

    kimileride ''kovulmuş ''olana benzemek için...

    '' başkalarının dalaleti sizin hidayetinize zarar vermez siz lüzümsuz onlarla meşgül olmazsanız''ayet mealide bizi onlarla uğraşmakdan ince ince men ediyor..

    En iyisimi çöp'ün ağzını açmamak .. zira kokusu rahatsız ediyor..

    en büyük kusur cehl-i mürekkeb içinde bir echel olmakdır..

    selamlar..

    YanıtlaSil
  2. > by ene, haklısınız. Ancak başkalarının dalaleti bize zarar vermeyeceği gibi "kim ki bir kötülük görürse onu eliyle, ona gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin, ona da gücü yetmiyorsa kalbiyle buğz etsin" gereğince davranmamak da beni içsel bir rahatszılığa sürüklerdi açıkçası. Belki yazdıklarımın bir netice vermediğine şahit olacağım; ama yazdıklarım da bana şahit olacaklar. Bir gün...

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Haklısınız, zaten tepki vermemek gibi bir lüksümüz olamaz..

    Yazdığım ayet mealinde davamızın kat i oluşu ve hiçbir şey ile müşevveş olmayacağına da ima var..

    Ama nihayetinde dediğim gibi bu adamlar hem cahiller hemde cehli mürekkeb içinde echeller..

    yanı hem bilmiyorlar ,hem kendilerini bilir zannediyorlar bu yüzden de onların bozulmuş,çürümüş akıl ve vicdanları hakkı kabul etmiyecektir..

    herzaman kıymetli olanlar az değersizler fazladır kaidesince onların sayısı fazla olacak..

    inşaallah yanlış anlaşılmamışımdır..

    selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Bir takım insanlar neye inanırsa inansın (ateistlikte bir inanış biçimidir) diğer insanların inanışlarına böylesine çirkin bir şekilde saldırmamalıdır.

    Dikkat edilirse bir müslüman gidip de bir ateistin inancını böylesine aşağılayacak bir girişimde bulunmaz hiç. Her zaman inançsız olan inançlıyı aşağılar. Bu cahiliye devrinden beri var olan bir adet. Sanırım inançsızlıklarının vermiş olduğu huzursuzluk yüzünden, huzurlu bir şekilde yaşayan inançlı ve imanlı kişileri kıskanıyor ve onlara saldırıyorlar. Yazık..

    YanıtlaSil
  5. özgürlüklerin kısıtlanmasımıymış mevzu ve derdi.hah.gülerim ben buna.zaten sözkonusu şahıs bu hareketiyle kendine tanınan özgürlüğün en son noktasına gelmiş.özgürlüğün dibine vurmuş.sınırları olsa yada insanların sınırlarından haberdar olsa bu hareketin o sınırların hiçbirine uymadığı aşikardır

    YanıtlaSil
  6. > by ene,
    > çilekli hanım,
    > yusufunalemi,
    Teşekkür ederim. Gördüğünüz gibi değerlerimize yapılan saldırılara karşı savunma veya uyaı yaparken bile sınırlardan bahsediyoruz. Ancak kudurganların saldırganlığı sınır tanımıyor.

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.