27 Ocak 2009

Yandaş Medya Candaş Medya

Türkiye’de eskiden beri, belli medya gruplarının birbirlerini “yandaş medya” olarak suçladıklarını biliyoruz. Kimi zaman menfaat gereği kimi zaman konjöktür gereği kimi zaman da değişik hesaplar gereği medya grupları, iktidarları desteklemiş, yeri gelmiş kullanmış, iktidarla işi bitince de onu alaşağı etmiştir. Kısa Türkiye tarihi bunların örnekleriyle doludur.



Yandaştır değildir; “yandaş” kelimesi uygundur değildir işin bu kısmı beni pek ilgilendirmiyor. Bazı medya gruplarının kendi dünya görüşleri, politikaları, inançları gereği iktidarlara destek vermelerinde bir beis de görmüyorum. Yeter ki bu destek menfaat paylaşımı noktasında olmasın. Bunun örneklerini ve belki de en keskin çizgilerle kendini belli edenlerini gelişmiş demokrasilerde de görüyoruz.



Türkiye’de işler bazen çok farklı işliyor. Özellikle Doğan Grubu’nun elindeki medya gücünü silah gibi kullandığını biliyoruz. Aydın Doğan bu gücü suistimal etmeseydi, silah gibi kullanmasaydı vakti zamanında kukla bir başbakanı pijamalarıyla karşılayacak kadar ileri gidemezdi galiba!



Şimdi aynı Aydın Doğan’ın, Hilton arazisinin imar planında değişiklik yaptıramadığı için elindeki medya silahını mevcut iktidara karşı nasıl kullandığına şahit oluyoruz. Almanya’daki Deniz Feneri davası, Gökçek-Kılıçdaroğlu düellosu ve son olarak Kadir Topbaş’a rakip olan Kemal Kılıçdaroğlu’na verdikleri sınırsız destek…



Kılıçadoğlu’nun adaylığı açıklanınca Kanal D’nin pıtırcık sunucusu, gaf kralı Mehmet Ali Birand tüm şirinliğiyle CHP’nin adayına aynen şöyle hitap ediyor: “Kemal Bey tekrar hayırlı olsun. İnşallah kazanacağız!” Gülsek mi, ağlasak mı, yoksa “takke düştü, kel göründü” mü desek? Tam bu noktada, Doğan Grubu’nun yandaş medya ithamına en çok muhatap olan Haber7 imdadımıza yetişiyor ve olayın adını koyuyor: Candaş Medya!



Doğan Grubu’nun hedefi büyük… Ama ciddi açık veriyorlar, menfaat merkezli gerçek amaçlarını çok belli ediyorlar… Beklentileri şöyle: Kadir Topbaş, medya eliyle yıpratılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu kazanacak, yeni başkan Hilton arazisiyle ilgili imar planını değiştirecek… Sonra Aydın Doğan rezidansları dikince gelsin milyon dolarlar.



Benden hatırlatması… Aydın Doğan’ın İstanbul’da desteklediği tüm adaylar bugüne kadar hep kaybetti. Kılıçdaroğlu da kaybetmeye mahkûm! Neden mi? Çünkü vizyonu yok, misyonu yok, projesi yok, CHP’nin belediyecilikteki mazisi -özellikle İstanbul’da- tam bir fiyasko, düşük profilli bir aday vs. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kaybetmeye mahkûm olmasının başka ve önemli bir sebebi daha var.



Halkımız, en çok Aydın Doğan’ın pornografik gazetelerine para verse de bu tür olaylardaki gerçek niyetini çok iyi bildiği için ondan ve onun çizdiği yoldan her zaman tiksinmiştir.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

5 yorum:

  1. >aydın doğanın bu sinsi oyunlarını görmemek mümkün mü?

    YanıtlaSil
  2. >En büyük çıban başlarından biride bu ülkede aydın doğan denen kişidir,elindeki medya gücü ile yıkamadı gitti ülkeyi,her türlü pisliğe çanak tutuyor.

    YanıtlaSil
  3. >> yusufunalemi,> Ahteslimiyet,Önemli olan bu sinsi oyunları görmenin yanında hem diğer insanları da uyarmak hem de mümkün olduğu kadar boykot kültürünü işletmektir diye düşünüyorum.Selamlar...

    YanıtlaSil
  4. >Misal; bir harp meydanında kendi ordusunu bilmeyen şahıs neyapar? -hem dosta hem düşmana ateş eder değilmi..İşte bu Ahirzamanda küfür ve imanın manaevi harbindede olay daha şedid..zira öyleleri varki hem ehli imana tarafdar hemde ehli dünyaya..Aydın doğanın ne oldugu aşikar, ama adamın kanallarını çoğu dindar izliyor..nekadar acı değilmi.. çoğu dindar gazetesini alıyor..manen destekliyor..Allah önce bu asrın müslümanlarını ıslah etsin inş....Enbüyük hidayet ''hicabın kalkması ile hakkı HAK , batılı BATIL görmekdir diyor üstad-ı muhteremim..

    YanıtlaSil
  5. >> by ene, Teşekkür ederim. Üstad gerçekten güzel söylemiş.

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.