19 Aralık 2008

Kemalistler Türbandan Ürküyor

18 Aralık 2008 Cihan (CHA)



Gazeteci yazar Taha Akyol, Kemalistlerin, Atatürkçülüğü "siyasî bir itikat" ve "seküler bir din" haline getirdiğine dikkat çekiyor. Akyol, Kemalistlerin türbandan ürktüklerini ve bunun ardındaki en önemli sebeplerden birisinin Atatürkçülüğü siyasi bir itikat haline getirmeleri olduğunu dile getiriyor.



Taha Akyol, Nesil Yayınları arasında çıkan "Modernleşme Sürecinde Türban" isimli kitabında türban ve modernleşme konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Akyol'a göre Türkiye'de, tarihte yaşanmayacak seviyede modernleşme işlevini yapacak sivil bir girişimci orta sınıf teşekkül etmiş durumda. Bu orta sınıf, halkın içinden geldiği için halkın değerlerini asla dışlamıyor ve bu değerlerin yabancısı değil. Akyol bu kesimin halkın değeri olan tesettürle birlikte geldiğini söylüyor. Akyol kitabında tesettür ile ilgili düşüncelerini şöyle sürdürüyor: "Ancak bu tesettür köylünün ya da mahallelinin tesettürü değil. Daha modernize edilmiş, başını örteni daha şık gösterecek, kendi beklentisine göre toplumda daha saygın görülecek, 'Bir köylü gibi duruyor' dedirtmeyecek bir tesettür."



Gazeteci Akyol görüşlerini tarihten bazı örnekler eşliğinde sunuyor. "Bizim tarihimizde çeşitli kıyafetler vardır. Çok güzeldir bunlar" diyen Akyol, modern dünyanın yakından tanıdığı ve bildiği "Defile" kavramıyla birlikte türbanın modernleşme sürecindeki katettiği mesafeyi şöyle özetliyor: "Defile, pazarlama ve moda; modern kavramlardır. Şimdi tesettür defileleri görüyoruz. Tesettür defilelerinin kıyafetlerinin hepsi türban! Baş örtme biçiminin tamamı türban dediğimiz biçimde. Hiç birisi köylü yemenisinden ya da İç Anadolu yemenisinden bir tesettür defilesi yapmıyor. Türbanla modernite arasındaki ilişkide görüldüğü gibi Türkiye'de yeni bir modernleşme süreci başlıyor ve Türkiye'de Kemalistler bunu anlamıyorlar."



Türkiye'de Kemalizm'in yeterince sekülerleşmediğini belirten Taha Akyol, "Henüz siyasî bir kanaat değil, bir siyasî itikattır. Bir tür seküler dindir. Öyle olunca çatışmaya girdiğiniz zaman o dinin de mücahitleri ön plana çıkıyor." ifadelerini kullanıyor.



Akyol'a göre böyle bir ortamda uzlaşıya varılması imkânsız. Bunun için atılacak ilk adım tansiyonu düşürmek ve bu yolda sabırla ilerlemek. En önemlisi de Türkiye'de "Akıl için yol bir değildir" düsturuna göre hareket etmek. Bu başarıldığı ölçüde yaşanan problemlerin kendiliğinden, bir bir çözüleceğini dile getiren Akyol, Türkiye'deki türban sorununu sol kesimin çözebileceğini ifade ediyor. Böyle bir çözümün ise daha rahat ve sıkıntısız olacağını vurgulayan Akyol, "Bunu yapsa yapsa sosyal demokrat ya da liberal sol yapabilir. Kemalist sol, aksine sorunu daha da büyütecektir." ifadelerini kullanıyor.



Evet, Cihan Haber Ajansı’nın servis ettiği haberde, Gazeteci-Yazar Taha Akyol’un Nesil Yayınları’ndan çıkan kitabı bu açıklamalarla haber yapılmış. Bugün birçok internet sitesinde haber olan kitap epey ses getireceğe benziyor. Böyle bir kitabı yayınları arasına alan Nesil için bu durumu önemli bir gelişme olarak görüyorum. En kısa süre içinde kitabı okumayı düşünüyorum.



Burada sadece iki konuda görüşümü belirtmek istiyorum. Birincisi ben şahsen tesettür defilelerini, tesettürün modernleşmesi olarak değil, özellikle Tekbir Giyim’in yaptığı tarzda deforme edilmesi olarak görüyorum. Bu konuyu başka bir yazımda işlemiştim. İkincisi ise türban (bana göre başörtüsü) sorununun sosyal demokratlar tarafından çözüleceğine dair olan “yaygın” yanlış kanaat. Onların İmam-Hatip meselesini nasıl çözdüğüne yakın geçmişte hepimiz şahit olduk.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.