14 Ekim 2008

Müslümanlara Yönelik Çöpçatanlık Siteleri

Yazıma başlamadan önce şunu hemen belirteyim: Aşağıda, Müslümanlara yönelik çöpçatanlık sitelerine dair bir tanıtım bekliyorsanız bu yazıyı okumaktan gönül rahatlığıyla vazgeçebilirsiniz. Çünkü aşağıda bir tanıtım değil eleştiri var. [Süleyman S. Aras]



Şimdi de var mı bilmiyorum; ama bir ara Haber7.com dâhil bazı internet sitelerinde Müslümanlara yönelik birkaç çöpçatanlık sitesinin reklamlarını görmüştüm. Tamamı yabancı olan bu siteler Müslümanlar’a hizmet için kurulduklarını ilan ediyorlardı.



Evlenmek isteyen ancak aradığını -burnunun dibinde- bulamayan Müslüman erkek veya bayanlar bu siteler aracılığıyla buluşturuluyormuş. Birkaç tanesine bakmıştım; binlerce kişi üye olup profil oluşturmuş, yaldır yaldır eş arıyor. Dünyanın her yerinden insan var. Hepsi de profiline “I’m Muslim” yazmayı ihmal etmemiş. Kim bilir, kaç tanesi birbirine online aşık olmuş, sevgi sözcükleri yazıyor. Bağlantı kesilince aşk da offline oluyor. Bazıları derin dini konulara bile dalmış olarak gönlündeki adayı bulma tatmini yaşıyor.



Müslümanlığın evlenmek için böyle bir tanışma biçimini ne önerdiğini ne de yasakladığını varsaysak bile, böyle bir sistem ne kadar sağlıklı olabilir? Düşünsenize, bir kişiyi, profilindeki fotoğraf veya diğer -doğru/yalan- kişisel bilgilerinden yola çıkarak tanışmaya veya tanımaya, ileride de evlenmeye layık buluyorsunuz. Ne ilginç!



Ben bu durumu günümüz Müslüman gençliğinin önemli bir kısmının din, ahlak, bilgi ve feraset açılarından yeterli donanıma sahip olmamasına bağlıyorum. Mahremiyet duygularının laik eğitim, ateist medya ve yozlaşmış batı kültürü eliyle onarılamayacak kadar örselenmiş olması da cabası.



Kimse kimseyi kandırmasın. Bugüne kadar “online dating” sitelerinden mutluluğu bulan yok. Gerçek şu: Müslüman da ateist de Hıristiyan da Yahudi de öyle bir buhran, bunalım ve yalnızlık içinde ki, sanal dünyada rahatlamaya, deşarj olmaya, mutluluk bulmaya çalışıyor. Hâlbuki gerçek hayat tam da dışarıda, burnumuzun dibinde duruyor. Bizi bu duruma düşüren, sanala mahkûm eden, sanal âlemde daha beter ve berbat yaşanan gerçek hayat…



Sözün kısası; eğer ipin ucu kaçmışsa gerçekten sanala da sanaldan gerçeğe de kaçış yok.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

2 yorum:

  1. >hayatımıza aldığımız şeylerin farkında olmamak sebeb oluyor buna herhalde, çünkü başkalarının evlilik dedikleri çok basit iki günlük biriktelik oluyor bize göre ötelere taşınıyor ve ayrılık arşı-ı alayı titretecek günah oluyor. İnsanların birbirine yakınken uzaklaşması, çok etkilendikleri yalnızlığa kısadan çözüm getirme yada müslümanım ama başkalarının yaşam tarzını da bal gibi yaşayabilirim vs vs vs....demelerinden kaylanıyor herhalde. Ama ciddi bir konu tabi.

    YanıtlaSil
  2. >> Yorum için teşekkürler. Gerçekten ciddi bir konuydu. Bu sebeple hayatı kararanlar var.

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.