21 Ekim 2008

Denklik Sorununun Çözümü Yeni YÖK'ün Boynunun Borcudur

Türkiye gariplikler ülkesi! Üniversitelerde geçmişte ve günümüzde yaşananlar, yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomalara uygulanan denklik kriterleri de bunun bir göstergesi. Örneğin, YÖK, bugün denkliğini tanıdığı bir üniversitenin denkliğini yarın iptal edebiliyor. YÖK’ün yeni başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’dan önceki dönemde çok keyfi ideolojik kaygılarla çorap değiştirir gibi denklik kararları da değişebiliyordu.

Önceki dönemde başörtüsü ve katsayı problemi yaşayan hanımlar ile katsayı problemi olan İmam-Hatip Lisesi mezunu erkeklerin yurtdışındaki üniversitelere olan yoğun ilgisi ve oralarda yakaladıkları başarılı grafik, dönemin militarist YÖK’ünün zırt pırt denklik değişikliklerine gitmesine sebep oluyordu.

Bunun için yeni dönem için “Yeni YÖK” tabirini kullanıyorum. Eğitim dünyasının Yeni YÖK’ten beklentileri hayli artmış durumda. Denklik sorunu yaşayan tüm gençlerin ve ailelerinin de bu sorunun çözümü yönünde beklentileri var. Bunun için denklik meselesinin çözümü Prof. Yusuf Ziya Özcan ve ekibinin boynunun borcudur. Zaman geçtikçe de bu yükün ağırlığı artmaktadır.

Çözümsüzlük devam ettikçe, üniversite bitirmiş gençler büyük sorunlarla yüzleşiyorlar. Mesela erkek mezunlar denklikleri iptal olduğu için askerlik, akademik kariyer veya özel sektörde olmasa da kamuda iş bulma sorunu yaşıyorlar. Bayan mezunlar da askerlik dışında aynı sorunları yaşıyorlar.

Bu mağduriyetlerin bir an önce bitirilmesi adına YÖK’ün evrensel kriterlere ve eğitim felsefesine uygun bir denklik yönetmeliği hazırlamasının zarureti ortadadır. Birçok uluslararası popüler üniversiteye denklik ambargosu uygulama ayıbında ısrar etmenin de mantıklı bir açıklaması yoktur.

Ne yazık ki, bu durum devam ettikçe, hem uluslararası eğitim camiasında gülünç duruma düşüyoruz hem de yalnız ve geri kalıyoruz.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.