1 Temmuz 2008

Ufuk Uras'ın Çabaları Sonuç Verir mi?

Kapanan (ki nasıl ve neden kapandığı bellidir) Nokta Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün aylar önce ortaya çıkardığı ve Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olan, “Sarıkız” ve “Ayışığı” rumuzlu darbe günlükleri ile ilgili bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmamıştı. Soruşturma izni verilmediği için olay mahkeme gündemine de taşınamamıştı.



Hukuki yolların işletilememesi, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ı TBMM’de bir araştırma önergesi verme noktasına getirdi. Ancak Ufuk Uras önerge vermek için yeterli imza sayısını bulamıyordu. İşte o desteği DTP’li 20 milletvekilinin ve Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani’nin imzalarıyla sağlayan Ufuk Uras, önergesini önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı’na sunacak ve bu darbe planlarının araştırılmasını isteyecek.



Ak Parti dâhil, diğer partilerin önergeye -konjoktür gereği- destek vermemesi çok ilginç! Darbecilerin başını ezmek için konjokür aramak, demokrasinin bir süre daha şamar oğlanı olarak yol almasından başka ne anlama gelebilir?



Gerek ülke tarihindeki bazı karanlık olayları (Uğur Mumcu katliamı, Maraş, Madımak ve Menemen olayları vb.) Müslümanlara mal ederek “gerici” etiketiyle değerlendirmesi, gerekse Meclis’e girme uğruna veya gerçek anlamda DTP’nin söylemini benimsemesi sebebiyle kendisine ihtiyat ile yaklaşılan Ufuk Uras’ın bu son çabasının -her şeye rağmen- dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. Bize, kim “gelin demokrasiden yana olalım” derse onun yanına koşmamız gerekir, diye düşünüyorum.



Memleket ve halk, bürokrasiye ustaca sızmış dönme ve devşirmelerin statükocu iktidarlarının sarmalında boğulurken şucu bucu kavgalarıyla zaman geçirecek lükse sahip değiliz. Ufuk Uras, Hamit Geylani ve DTP’nin bu işbirliği sonuçsuz kalsa bile, darbecilere karşı yükselen seslerin artması, gelecekle ilgili umutlarımızı yeni bir ilkbahara taşıyor. Sevinelim… Sevinelim, çünkü Türkiye’de, farklı sesler ve renkler artık bir araya daha rahat gelebiliyor. İnsanlar birbirlerini anlamaya çalışıyor.



Ne dersiniz? Memlekete, sosyal demokrasiyi, Avrupa açılımını, eşitliği, özgürlükleri sosyal-demokrat bir partinin değil de şeriatçı olmakla suçlanan muhafazakâr-demokrat bir partinin getirmeye çabalaması gibi, barışı ve demokrasiyi de bölücü bir parti mi getirecek?



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

4 yorum:

  1. >Merhaba yazılarınızı çok beğendim ve Başarılarınızın devamını diliyorum. Sizi Blog'umda Yazar olarak Görmek isterim. Eğer isterseniz iletişim için:crazy_tabuhan@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. >Teşekkür ederim ramses, yine beklerim. Gerekli cevabı e-postanıza yazdım.

    YanıtlaSil
  3. >'barışı ve demokrasiyi de bölücü bir parti mi getirecek?'Derkenki hicviniz ve hayrete düşüşünüzü çok beğendim ve beni gülümsetti şunda olduğu gibi;''Ne dersiniz? Memlekete, sosyal demokrasiyi, Avrupa açılımını, eşitliği, özgürlükleri sosyal-demokrat bir partinin değil de şeriatçı olmakla suçlanan muhafazakâr-demokrat bir partinin getirmeye çabalaması gibi,''

    YanıtlaSil
  4. >> Tozyet, beğeniniz için teşekkür ederim. Evet, bizde imaj ile içerik arasında genelde farklar olduğu için yazımı öyle bağladım.

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.