23 Ocak 2008

>Namaz… Her Yerde!

>
Medyada tekel olan Doğan Gurubu başta olmak üzere diğer bazı medya organlarında diğer İslâmi ritüellere karşı takınılan olumsuz tavrın benzeri hatta daha şiddetlisi namaz konusunda da ortaya konuyor. Ezici çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede, vakti zamanında, böyle bir anti-Müslüman elitin oluşmasını ve varlığını günümüzde de sürdürmesi bir türlü anlam veremediğim bir meseledir.

Cumhuriyetin kurulduğu ve yeni bir anlayışa geçilmeye çalışıldığı bir dönemde böyle bir tavır takınılmasını bir yere kadar anlayışla karşılayan dindar Türk halkından aynı koyun başlı davranışı beklemek hayal görmek olur. İşte özellikle Doğan Gurubu başta olmak üzere medyanın bir kesimi bu hayali görmeye devam ediyor.

Seksenlerden beri kendini bilen ve geçmişe bakan hafızasını canlı tutmaya çalışan biri olarak medyada rastladığım namaz kılan, kurban kesen ve başörtüsü takan insan avından resmen bunalmaya başladım. İnsanları bu şekilde kategorize eden ve geren, kökleri (hem duygusal hem parasal hem de gen anlamında) dışarıdaki bu zihniyetten iğrenmeye başladım. Bu insancıklardan tiksiniyorum. Milyonlarca Müslüman’ın da aynı duyguları paylaştığına ve bu durumdan rahatsızlık duyduğuna eminim.

Uğraştıkları şeylere bakar mısınız? Eline fotoğraf makinesini veya kamerasını alan, bir lisenin, hastanenin veya başka bir devlet dairesinin yolunu tutuyor. Koklaya koklaya köşe bucak mescit arıyor. Neden sonra binlerce okuldan bazılarında bir mescit, binlerce hastaneden birkaçında, merdiven altında ancak bir-iki insanın yere sereceği seccade, karton veya gazete üstünde namaz kılabileceği bir köşe, (ne büyük bir şans ki) bazen de tam teşekküllü bir mescit buluveriyorlar. Mal bulmuş mağribi gibi fotoğraflarını çekip haberlerini döşenip patronlarının Alamutuna, modern Hasan Sabahların yalancı cennetlerine dönüyorlar. Ertesi gün basıyorlar yaygarayı: “Yetişiiin! İrtica Hortladı”, “Aman Danrım! Lisede Namaz Kılıyorlar!!!” “Yazık Değil mi Bu Gençlere? Bu Yaşta Beyinleri Yıkanıyor”, “Koskoca Hastaneyi Camiye Çevirdiler”, “İrtica Kampusta!”… Bunlar ve benzeri manşetler gözlerimin önünden geçip duruyor. İnsaf ya! Bırakın da insanlar dini özgürlüklerini yaşasınlar.

Allah (cc), yeryüzünü tüm insan, hayvan ve bitkilerin ortak istifadesine sunmuştur. Ayrıca, bir Müslüman’ın inancına göre yeryüzü Müslümanlar için mescit kılınmıştır. (Dolayısıyla namazını istediği yerde kılar. Fakat yine de Müslümanlar, namaz için belli başlı yerlerin belirlenmesinden yanadır, kimseyi rahatsız etmek kendi de rahatsız edilmek istemez) Yok, eğer siz zaten Allah (cc) fikrine sahip değilseniz bile dünyanın hepimizin ortak mekânı olduğu gerçeğini kabul etmek zorundasınız.

Leküm dinüküm ve liye dînî.

Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

1 yorum:

  1. >Ülkemin gencecik fidanları çocuk yaştaki öğrenciler din dersinde uygulamalı namaz da kılıyorlarmış. Ne demekmiş efendim bu. O sıralarda namaz kılınmasınmış, bale yapılsınmış. Bale namazdan daha ehvenmiş. Hatta namaz kılanlar tehlikeli bale yapanlar çağdaşmış.

    YanıtlaSil

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.