1 Ocak 2008

Aforizmalar I

Eğer dünyayı çocuklar yönetseydi, en azından geceleri savaş olmazdı. Akşam olunca usul usul evlerine çekilmeleri yok mu?


 
*****


 
Turgenyev: “Hiçbir şey geç gelen saadetten daha rencide edici olamaz.”


 
*****


 
Ben, mutsuzluğunun farkına vararak, değişmezliğini özümseyerek mutluluğu bulmuş biriyim. Artık mutsuz olmama imkân yok!


 
*****


 
İnsan, ancak yaşamaktan vazgeçtiğinde ölür.


 
*****


 
E. M. Cioran: “Bir tek iyimserler intihar eder; artık iyimser olamayan iyimserler… Diğerlerinin hiçbir yaşama nedenleri olmadığına göre niçin bir ölme nedenleri olsun ki?”


 
*****


 
Kontrolden çıkan tüm “şey”lerden kurtulmak gerekir. Bir uzvunuz da olsa onu kesip atmalısınız. Yoksa -önünde sonunda- sizi de her “şey”inizle kontrolden çıkaracaktır.


 
*****


 
Biyolojik evrim aslında hiç gerçekleşmemiş olsa da bu teoriyi tüm kafalardan silmek imkânsızdır. Çünkü gerçekte olmasa da kafalarda olmuş ve bitmiştir. Yoksa evrim, hayvanlaşma eğilimindeki insanın kuruntusundan başka bir şey değildir.


 
*****


 
Mevlana: “Su ateşe galiptir, ancak bir kaba girerse ateş o suyu kaynatır, yok eder”


 
*****


 
Zamanın değişmesi, güneş saatinden otomatik saate ondan da dijital saate geçiş kadar dar bir çerçevede yaşanmıştır. Esas değişen insandır; ama o hep zamanı suçlar.


 
*****


 
Tüm sevgililere zamanında ve yeterince sarılmak… Bir gün, sevgili, sadece kefene sarıldığında, gözyaşlarıyla gizlenen kıskançlık krizleri hiçbir şeye yaramayacaktır: "Sevgiliyi kefenden bile kıskanmak" melânkolisi...


 
*****


 
Hz. Ömer: “İnandığı gibi yaşamayan yaşadığı gibi inanmaya başlar.”


 
*****


 
Yaşamak; her gece, saat yarım sularındayken o gün de ölmemiş olmanın hüznü ile bir Fatiha daha okuyabilmenin tesellisinin tuhaf karşılaşması.



Süleyman S. Aras
Bu yazıyı paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

1- İsminizi (en azından bir rumuz) lütfen yazınız!
2- "Susma hakkı"nı kullanma. Susma! Hakkını kullan...
3- Senin sevdiğin kişi ve değerlere eleştirel yaklaşmış olabilirim. Bunun için hakaret ve küfür içerikli yoruma gerek yok, sen de eleştir.
4- Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmaz/yayınlanmaz.